Máte problém s usínáním?

Máte problém s usínáním?

Převalujete se v noci ze strany na stranu a počítání oveček nezabírá? Spánek je velmi důležitý pro znovunabytí energie a pro obnovení vašich tělesných funkcí. Nepodceňujte sílu spánku! Přitom stačí dodržovat jen několik základních pravidel. Znáte je? Optimálně bychom měli spát 8 hodin denně, což obyčejně stačí k tomu, abychom během dne nebyli ospalí. Ale znáte to. Pokud nestíháme, nedostatek času doháníme právě zkracováním spánku a přes den pak chodíme jako mátohy.

Pravidelný spánkový režim

Důležitý je pravidelný rozvrh, kdy budete chodit spát a vstávat. Nastavte si budík na určitou ranní dobu a vstávejte v tuto hodinu, bez ohledu na to, jak dlouho jste v noci spali. Také pozdní vstávání o víkendech může váš spánkový cyklus narušit. Někdo si rád po obídku schrupne, ale i zde je důležitá pravidelnost. Buď si zdřímněte každé odpoledne, nebo vůbec. Pokud zásadu porušíte, pravděpodobně se následující noc nevyspíte dobře. 

Alkohol a kofein

Říkáte si, že vám sklenka alkoholu nebo dvě pomohou s usínáním? Špatně! Narušujete si tím spánkový cyklus a dokonce to může způsobit, že následujícího rána se vzbudíte příliš brzy. Také nepijte několik hodin před spaním nápoje s obsahem kofeinu, jako je káva nebo kola. Kofein často působí jako stimul i na jedince, kteří tvrdí, že na ně nepůsobí. Organismus potřebuje v kterékoli době 4 až 5 hodin ke snížení množství kofeinu v krvi na polovinu. Pokud potřebujete před spaním něco vypít, zkuste sklenici teplého mléka nebo bylinný čaj, podle rady našich babiček. 

Jídlo před spaním

Nejezte před spaním těžká jídla, vaše trávící soustava je potom musí několik hodin zpracovávat. Pokud máte před spaním hlad, snězte něco lehkého. 

Cvičení

Pravidelné cvičení vám pomůže k lepšímu spánku, avšak necvičte před spaním příliš usilovně. 

Medikamenty

Vůči práškům na spaní buďte zdrženliví. Všechny jejich druhy mají tendenci narušovat spánkový cyklus a jejich dlouhodobé užívaní vede nevyhnutelně k nespavosti. Pokud nemůžete noc před zkouškou spát, neberte si hned prášek na spaní. Jedno špatné nevyspání nemá vliv na výkon v následujícím dnu, ale kocovina z prášku na něj vliv mít může. 

Relaxace

Vyvarujte se před spaním stresujícím myšlenkám a věnujte se uklidňujícím aktivitám, které vám napomáhají relaxovat. Zkuste stejný postup opakovat každý večer před spaním, dejte si třeba teplou koupel nebo několik minut poslouchejte klidnou hudbu. Zjistěte si, jaká teplota v místnosti je vám příjemná, a udržujte ji celou noc. 

Elektronické přístroje

Schválně: kde se vám spí lépe? V ložnici, kde hraje televize a do padnutí víček ještě ťukáte do mobilu, nebo na vesnické chalupě u babičky, kde lišky dávají dobrou noc? Kromě čerstvého vzduchu na kvalitu usínání a spánku mají vliv i moderní přístroje. Televize do ložnice nepatří a mobily a tablety také ne. Záření z přístrojů nám na klidu nepřidá, navíc naše oči musí sledovat velké množství "záblesků" a vzruchy neustále vysílá do mozku. Ten pak nemá šanci se sám efektivně zklidnit.

Nic nezabírá

Pokud ležíte v posteli a nemůžete usnout, nevstávejte. Zůstaňte v posteli a zkuste se uvolnit. Pokud však vše selže a dostáváte se do napětí, na chvíli vstaňte a dělejte něco uklidňujícího, co snižuje úzkost. Dělání dřepů nebo vyčerpávající cvičení není dobré. Soustřeďte se na pravidelný dech. I hluboký odpočinek se počítá.

 

photo by freepik.cz

Podobné články