Rozdíly mezi materiály povlečení

Rozdíly mezi materiály povlečení

Chystáte se na nákup nového povlečení, ale matou vás cizí názvy a úpravy látek o kterých jste neslyšeli? Tkaniny se rozlišují nejen materiálem jako bavlna, vlna nebo syntetika ale také úpravou použitého materiálu. Zvláště při výběru ložního prádla se setkáte s několika označeními pro různými vlastnosti tkanin. To, jak se cítíte při kontaktu látky s vaší pokožkou je jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru ložního prádla.

100% bavlna | Renforcé | Mako-satén | Perkál | Flanel | Mikroplyš | Krep

100% bavlnaPovlečení vyrobené ze 100 % bavlny bez jakékoliv úpravy je u výrobců ložního prádla nejoblíbenější. Mají k tomu velmi dobrý důvod, nejen že jde o cenově dostupné výrobky, ale také má příjemné vlastnosti. Bavlna je prodyšná, měkká a dobře odvádí pot. Ložní prádlo z bavlny bez úpravy je na dotek o něco tvrdší a má větší sklon k muchlání – bude ho tedy potřeba přežehlit. Po čase se mohou dělat na povrchu žmolky a barva vybledne. Takové povlečení je možné používat celoročně, ale zvláště jej oceníte v letních měsících. 

Bavlna hladká klasik – Renforcé

Standardní úprava bavlny zvaná macerace, zajistí odstranění nadbytečných vrstev, na konci procesu zůstanou jen pevná a jemná vlákna. Proto je povlečení v renforcé úpravě jemnější, než povlečení bavlněné. Zachová si také pozitivní vlastnosti bavlny a tím je odolnost vůči oděru a absorpci vlhkosti. Trvalý materiál a povrchová struktura vytváří ideální podmínky pro tisk tkaniny. Tisk na renforcé úpravě nevytvoří tak tvrdou, neprodyšnou vrstvu jako na čisté bavlně. Pořád to bude středně měkká látka příjemná na dotyk. A právě proto je tisk na úpravě renforcé o něco kvalitnější a často se pohybuje ve vyšší cenové hladině než jiné celotisky.Zahoďte veškeré představy o klouzavém, lesklém materiálu, který se vám vybaví při slově satén. Povlečení z bavlněného saténu nemá ve skutečnosti nic společného se saténem, jak ho známe. Termín satén označuje speciální tkací proces. Saténové ložní prádlo tak může být vyrobeno z různých materiálů, jako je syntetika, hedvábí nebo viskóza.

Bavlněný satén je hedvábně měkká tkanina s jemným leskem. Látka z česané vlny má velmi kvalitní zpracování a skvěle reaguje na barvení vláken. Tato verze úpravy bavlny je o něco měkčí, než je úprava perkálová a také víc odolává krabacení. Ložní prádlo v úpravě bavlněného saténu je tedy velmi snadné na údržbu, pokud si jej hezky vyvěsíte při sušení není potřeba ho žehlit. Povlečení je díky svým vlastnostem vhodné k celoročnímu použitíPerkálSlovem percale se označuje specifický typ vazby použitý při výrobě ložního prádla, nejde tedy o označení materiálu. Tento typ vazby je hustě tkaný, s hladkou povrchovou úpravou. Od ostatních tkaninových vazeb se odlišuje sérií vertikálních a vodorovných vláken, které jdou po sobě. Právě kvůli tomuto specifickému tkaní vláken se pohybují výrobky v úpravě perkálu cenově o něco výš. S ložním prádlem v perkálové úpravě jste se pravděpodobně setkali v hotelech, které ho využívají zvláště pro jeho odolnost při častém používání. Nevýhodou tohoto povlečení je, že bude potřebovat od vás péči v podobě žehlení. Ale výsledek bude stát za to. Očekávejte, že se perkálové povlečení po prvním praní lehce srazí, zhruba o 2 %. Pro celkové zlepšení kvality a nemačkavost mohou výrobci perkálového povlečení přidávat do látky procento polyesteru nebo hedvábí. Oproti bavlněnému saténu nemá povlečení hedvábný lesk, povrch je matný. Tento typ vazby je ideální pro teplejší noci. Nebudete se na vás lepit a nechá vám příjemný prostor ke spánku. Perkál patří mezi luxusní textilie ocení ho i náročnější zákazníci. Tkanina upravená česáním po jedné nebo obou stranách tak, aby vytvářela „chlupatý povrch“, je oblíbená v chladných zimních měsících. Povlečení je velmi příjemné na dotek a rádi se k němu přitulíte, když vám bude v noci zima. Flanel je celkem lehký, hřejivý a nevyžaduje speciální péči – tedy žehlit ho nemusíte.MikroplyšUmělé textilní vlákno, které odpuzuje vlhkost a chlad. Mikrovlákno díky své struktuře zabraňuje prostupování chladu, což se hodí především v chladnějších dnech. A díky velkému množství pórů mikrovlákno skvěle odvádí vlhkost. Mikrovlákno je svojí jemností velmi příjemné na omak, veškerými vlastnostmi je to ideální materiál pro výrobu povlečení. Mikrovlákno je odolné proti žmolkování, praním a údržbou neztrácí barvy tak rychle jako třeba povlečení bavlněné. A oproti bavlně má ještě jednu nespornou výhodu - nežehlí se.

Polyester je z umělých vláken, jde o nejlevnější verzi z ložního prádla. Pokud je prádlo vyrobeno jen čistě z polyesteru jde o tuhou tkaninu která trochu škrábe. Hlavně proto se polyester přidává jako příměs k bavlně. Velmi jemně tkaný polyester najdete pod názvem mikrovlákno. Krep není druh materiálu, ale vzhled látky. Krepování vzniká za pomoci hydroxidu sodného, který stroj nanáší v pravidelných pruzích. A tím vzniká vrásčitý, vlnitý vzhled typický pro krepové povlečení. Při výběru si dejte pozor, na jakou látku je krepování použito. Kromě bavlny se můžete setkat i různými směsicemi tkanin nebo polyesteru. Bavlněný krep je velmi příjemný na dotek a zachovává si skvělé termoregulační vlastnosti bavlny. Naopak umělá vlákna jsou hrubší na dotek, neprodyšná ale mohou vás lákat cenou. Velkou výhodou krepového povlečení je snadná údržba, nemusíte jej žehlit.

PŘEJEME ŠŤASTNOU RUKU PŘI VÝBĚRU!

Při péči o prádlo dodržujte pokyny výrobce – jsou uvedené na lístečku ve vnější části textilu. Určitě nepoužívejte bělící prostředek, který může vlákna oslabit a omezit jejich životnost. Snažte se při praní oddělit ložní prádlo od ostatního oblečení, zvláště pokud máte doma dražší kousek. Povlečení by nemělo být spolu v pračce s háčky, přezkami atd. Pro více informací o tom, jak pečovat o své ložní prádlo najdete ZDE.

Podobné články