Jak pečovat o textilie

Jak pečovat o textilie

Konečně máte v ruce vaše vysněné povlečení a chcete si ho okamžitě povléknout? Prosím vydržte to ještě chvilku. Nejprve si je řádně prohlédněte, zkontrolujte, jestli odpovídá vašim představám a jestli jste zvolil/a správný rozměr. Pamatujte na to, že vypráním zboží tzv. hygienicky znehodnotíte a nebude je možné vrátit! Pokud je vše v pořádku, doporučujeme povlečení vyprat. Odstraníte tím zbytky chemických procesů použitých při výrobě a uchráníte se tím před případnou nežádoucí reakcí pokožky. Taktéž se vám bude lépe usínat ve "vaší" vůni.

Ale pozor: předejděte poškození výrobku tím, že budete dodržovat informace uvedené na etiketě u produktu. Údaje ukazují maximální možné využití, které uživatel může vynaložit bez toho, aby výrobek poškodil.

Praní
Číslice ve vaničce určuje maximální teplotu ve stupních Celsia, jež nesmí být překročena. Ruka v symbolu znamená praní v ruce nebo možnost využití speciálního programu na ruční praní v pračce. 
 
Bělení 
Prázdný trojúhelník označuje textilie, které jsou vhodné k bělení. Pokud je trojúhelník přeškrtnutý, bělení je zakázáno. Ještě můžete narazit na trojúhelník se dvěma zkosenými linkami, jež označují textilie, pro které jsou dovoleny jen oxidační/nechlorované bělící prostředky. 
 
Sušení 
Kruh uvnitř čtverce označuje domácí sušení v bubnové sušičce. Textilie tedy není určena pro sušení v prádelnách nebo čistírnách. Tečky v kruhu udávají nastavení teploty během sušení. Dvě tečky označují max. teplotu 80 °C a jedna tečka označuje 60 °C. Pokud jsou uvnitř čtverce linky, znamená to sušení na vzduchu. Jedna svislá linka znamená, že je potřeba produkt sušit zavěšený, dvě tečky - sušit odkapáním. Jedna vodorovná znamená sušit v rovině a dvě linky sušit odkapáním v rovině. Pokud je ve čtverečku zkosená linka přes roh, vyžaduje výrobek sušení ve stínu.
 
Žehlení a mandlování
Pokud máte prádlo již vyprané a usušené, dávejte také pozor, zda je můžete žehlit či lisovat. Tečky uvnitř symbolu udávají maximální teploty, které můžete na textilii použít. Tři tečky 200 °C, dvě tečky 150 °C, jedna tečka 110 °C (pozor, žehlení parou může působit nevratné poškození).
 
Profesionální ošetřování
Kruh označuje možnost profesionálního chemického čištění nebo profesionálního čištění za mokra. Písmeno uvnitř kruhu specifikuje roztoky, které mohou být použity. P - znamená chemické čištění tetrachloretenem a všemi rozpouštědly uvedenými pod symbolem F. F - chemické čištění v uhlovodících (destilační rozmezí mezi 150 °C a 210 °C, bod vzplanutí mezi 38 °C a 70 °C). W - Profesionální čištění za mokra. 
 

Na základních piktogramech můžete objevit ještě doplňkové značky, pro podrobnější návod k údržbě. Čárka pod piktogramem vás upozorňuje na mírnější ošetření, což můžete ovlivnit např. zkrácením doby praní, menší náplní v pračce, zvětšením obejmu lázně. Dvojitá čárka znamená velmi mírné postupy při praní nebo čistění. Podle počtu teček poznáte míru namáhání a nastavení teplot při žehlení a sušení v bubnové sušičce. Diagonální kříž (přeškrtnutí) na jakémkoliv ze základních piktogramů jasně zakazuje použití této operace.
 
NÁŠ TIP!
Povlečení určitě vždy perte naruby, abyste ochránili potisk. Při praní hodně dělá i samotný prášek, případně barevnost várky prádla při předcházejícím praní. Na praní ložního prádla doporučujeme spíše prací gely, které lépe chrání barvy a jsou vhodnější na jemnější tkaniny (např. bavlněný satén). Pokud se chystáte ložní prádlo sušit v sušičce, nepoužívejte již aviváž. Sušička ho zjemní dostatečně.
 
 
photo of pictogram by freepik.cz

Podobné články