RETRO styl

RETRO styl

Zde se střetávají dva styly, které jsou pro některé lidi vlastně totožné, jde o vintage a retro. Rozdíl mezi nimi je vlastně celkem jednoduchý, vintage označuje vše, co je staré, ale kvalitní, co obstojí i v moderní době. Retro je všechno, co je starší doby. Proto se retro a vintage styly často kombinují a propojují navzájem.

Retro styl zahrnuje několik desetiletí stylů. Téměř jakákoliv doba může být považována za retro, ale termín je běžně používán k popisu designu z 50. 60. a 70 let. Jak ale víme, tyto léta vypadali v Americe a u nás v Česku zcela jinak. A vzhledem k tomu, že retro je vše staré, je tento styl rozdílný i pro různé generace. Přesto je několik bytových prvků, které evokují retro styl v každém.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak dát místnosti retro šmrnc jsou barvy typické pro tento styl. Avokádová zeleň je rozhodně nejpopulárnější retro barva, hned za ní následuje hořčičně žlutá zkombinovaná s hnědou, černou, bílou a červenou. Mimochodem fialová a růžová skvěle doplní vaší retro dekoraci. Barevné tkaniny s kostkovanými vzory, komplikované paisleyové (kašmírové) vzory a výrazné geometrické tvary nesmí v retro interiéru chybět.

Dříve šlo spíš o funkčnost než komplexní kompatibilitu. Nábytek byl velmi výrazný a každý kus vyzařoval svou jedinečností, skoro jako by si chtěl urvat své výhradní místo v celé místnosti. Proto bude stačit dát do ložnice jediný kousek retro nábytku, který udá celé místnosti jasný styl. Zkuste noční stolek, komodu, skříň nebo křeslo. Úžasně v retro interiéru také vynikne proutěné křeslo nebo koš na prádlo. Mezi retro materiály patří dřevo, sklo plast a chrom.

Nezapomeňte místnost doplnit o retro dekorace. Zavěste do dveřních rámů korálky, na zem položte barevné běhouny nebo chlupaté koberce, na stolek umístěte výraznou lampu, nejlepší bude ta lávová. A nakonec nezapomeňte na gramofonové desky, kazety a přehrávače. Už jste dostatečně naladěni na retro/vintage styl? Jak vidíte i v dnešní době mají tyto nenáviděné kousky své místo a překvapivě vypadají vůbec špatně, nemyslíte? 

Interiéry retro-šedesátých let vynikli především pro svou výbušnou kombinaci barev. To signalizuje, že tento styl bude vyhovovat především svobodomyslným, nezávislým a veselým lidem.

Zdroj obrázků Pinterest, více ZDE.

Podobné články