6.DÍL - Materiály a druhy matrací

Matrace v nabídce I-LIVING můžeme rozdělit na pružinové a pěnové.

Pružinové matrace vládly trhu v 90. letech a od té doby prošly převratným vývojem. Dřívější velké nepohodlné pružiny byly nahrazeny větším množstvím malých pružinek, schovaných v látkových pouzdrech. Díky tomu poskytují skvělou oporu tělu. Pružinové matrace volte v případě, že vyhledáváte ono houpavé poležení, které žádná pěna nenahradí. Nemůžete je však umístit na polohovací rošt. Nevýhodou je také jejich vysoká hmotnost.

Druhou možností jsou tzv. pěnové matrace. Ty můžeme rozdělit na následující typy:

  • Jednoduché pěnové matrace. Tvoří je bloky pěny v potahu. Jedná se většinou o cenově nejefektivnější řešení pro děti, studenty, nebo na chaty.
  • Sendvičové matrace. Každá vrstva pěny v sobě nese určité vlastnosti a jejich kombinací docílíte požadované tuhosti a opory těla.
  • Matrace s paměťovou pěnou. Paměťová pěna, někdy také nazývaná jako viscoelastická, líná nebo kosmická, reaguje na tlak a teplotu těla. Vytváří jakýsi otisk, který se jen pomalu vrací zpět. Poskytuje tak tělu skvělou oporu a nebude nikde tlačit. Paměťové matrace bývají většinou měkčí a někomu může vadit efekt propadání, zvláště u modelů s velmi vysokou vrstvou paměťové pěny.
  • Matrace s latexem. Latex, částečně přírodní materiál, je pevný a pružný. Na matraci se budete příjemně pohupovat a nebudete do ní příliš zapadat. Díky své pružnosti je vhodný na polohovací rošty.
  • Matrace s hybridními pěnami. Každý rok se na trhu objevují nové a nové syntetické pěny, které nahrazují ty stávající. Říká se jim hybridní. Vynikají skvělou pružností, vzdušností a dokonalou podpěrou těla.

Podobné články