3.DÍL - Dobře měřte

Ač se to zdá jako banalita, začněte doma s metrem v ruce. Pokud jen měníte matraci ve stávající posteli, je to jednoduché, změříte ji a vyměníte za novou, stejně velkou. U nové postele měřte vždy její vnitřní prostor.

Pozor však na výšku. Dříve se matrace vyráběly ve výšce okolo 15 cm, nyní komfortní matrace začíná na 20-25 cm. Zejména vyšší osoby a senioři ocení snazší vstávání. Ne každá postel je ale vhodná pro umístění vysokých matrací. Limitující může být nízké čelo, dále postel, která je sama o sobě vysoká, nebo například šikmý strop nad postelí. Vysoká matrace také zpravidla nebývá vhodná pro polohovací rošty. Pokud volíte vysokou matraci i vysoké rošty, myslete na to, že matrace by měla být alespoň několik centimetrů zapuštěná ve vnitřku postele. Zabráníte jejímu vyskakování ven.

Při pořizování nové postele budete limitováni jen velikostí místnosti. Pokud je to možné, volte velikost postele alespoň 90x200 cm, respektive 180x200 cm pro dva. Trend nyní směřuje k šířce 100 cm pro jednoho pro optimální pohodlí. Dopřejte si ho, pokud můžete.

Osoby vyšší než 180 cm by měly zvážit investici do prodloužené velikosti. Postel by měla být alespoň o 30 cm vyšší než výška postavy.

Podobné články