8.DÍL - Jakou matraci zvolit pro děti a teenagery?

Ohledně výběru matrací pro děti a teenagery panují různé názory. Zatímco jedni říkají, že dětská páteř se nejlépe vyvíjí na pevném podkladu, protože se v noci natahuje, druzí naopak propagují měkčí pěnové matrace, které dětské tělíčko obemknou.

My v I-LIVING se přikláníme ke zlatému středu. Extra tvrdé matrace mohou děti zbytečně tlačit, naopak do měkkých se jim může neúměrně propadnout páteř a způsobovat nežádoucí zakřivení.

Vhodné bývají tenčí matrace o střední tuhosti, ať už z tzv. studené pěny, nebo kombinace studené pěny a slabší vrstvy paměťové pěny nebo latexu. Pružinové matrace či matrace s vysokou vrstvou paměťové pěny pro děti nedoporučujeme.

Pro děti školního věku již vybíráme postel o stejném rozměru jako pro dospělého. Zpravidla 80 až 100 cm šířka, 200 cm délka. Pro starší děti již zvažte tzv. „jeden a půl lůžko“, tedy postel o šířce 120 až 140 cm. Ze začátku prostor vyplní plyšáci, později kamarád na návštěvě nebo partner. Myslete na to, že děti rychle rostou. Starší školák brzy doroste tatínka a okolo 15 let už sám může potřebovat prodlouženou postel. Proč mu ji nepořídit dopředu? Ušetříte si čas s předěláváním pokojíčku v budoucnosti.

Pro patrové postele vybírejte zásadně co nejtenčí matrace kvůli nebezpečí přepadnutí.

Pokud matrace pro dítě slouží i jako denní gauč na sezení nebo učení, volte o něco tužší matraci. Na měkké se hůře sedí a snadněji se opotřebuje.

Podobné články